Beste en duurzame keuze van houtsoorten uit de regio

houten panelen

Hardhoutsoorten zijn natuurlijk super mooi om te gebruiken in bijvoorbeeld de tuin houtpanelen van hardhout. Dit is echter niet erg milieuvriendelijk. Het slepen alleen al van deze exotische houtsoorten zorgt voor heel veel Co2 uitstoot. Wilt u toch graag hout gebruiken maar wilt u dit liever op een ecologisch verantwoorde manier dan is hout dat van niet zo ver komt een betere optie. Er zijn genoeg opties voor hout uit de buurt die net zo praktisch, mooi en leverbaar zijn.

Verschillende duurzame houtsoorten die uit de buurt komen

In alleen Nederland zijn er al heel veel verschillende soorten bomen en dus hout. Het probleem is alleen dat deze niet zo duurzaam zijn. Er wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van thermische modificatie. Dit houdt in dat bij de modificatie van het hout alleen water en warmte wordt gebruikt. Door deze methode veranderen houtsoorten niet alleen met duurzaamheidsklasse maar ook met hun levensduur. Dit betekent dat dit hout minstens 20 tot 25 jaar meegaat. Een andere optie is Robinia, dit is een hardhout uit Hongarije. Dit hout is goed vergelijkbaar met andere hardhoutsoorten. Het is bestand tegen insecten en alleen daardoor al zeer duurzaam. Houtpanelen zijn regelmatig van Robinia hout.

Tips voor duurzaamheid in je tuin

Vele schuttingen in Nederland zijn gemaakt van hardhout. Dit is niet zo gek aangezien het er meestal mooi uitziet en het lang meegaat, duurzaam is het helaas niet. Er zijn alternatieven die iets meer rekening houden met het milieu. Zorg bijvoorbeeld voor meer groen in je tuin. Dit vinden beestjes heerlijk en het geeft je tuin ook nog eens een natuurlijke uitstraling. Vervang je schutting bijvoorbeeld met een kant-en-klare heg. Dit ziet er niet alleen heel leuk uit maar is ook nog eens beter voor het milieu. Een andere tip is om je hout altijd her te gebruiken. Hout is een product dat vrij makkelijk en op veel manieren te hergebruiken als het hout goed onderhouden wordt.